00:08

Zielony obiad czyli jarmuż i awokado w roli głównej

Witam ,dziś chcę Wam przedstawić  pomysł na  jarmuż i awokado w roli głównej.

Jarmuż-warzywo z rodziny kapustnych bomba witaminowa i antyrakowa ! 
Bogate w;
-  białko 
-witaminy C,K
-potas,wapń
-sulforafan -przeciwutleniacz o działaniu antyrakowym !
-karetinaidy
Ważne przed przystąpieniem do przyrządzania jarmuż myjemy i pozbawiamy części łodygowej.Pozostawiamy go na min.10 minut.

Gotowanie jarmużu - najlepiej na parze do maksymalnie 5 minut żeby nie zabić wartości odżywczych.



Awokado- owoc z bogatym wnętrzem:
- bogaty w witaminy C,E,A
-duża  zawartość kwasu foliowego
-witaminy z grupy B
- Potas

Dojrzałe  awokado  łatwo rozpoznać po ciemnozielonej skórce .Im ciemniejsza i bardziej wpadająca w brąz tym dojrzalsze.


Przedstawię Wam puree  ziemniaczane ,sałatkę z jarmużem  oraz jaja zapiekane w awokado.




Zaczynamy:

Puree ziemniaczane

Składniki:
0,5kg ziemniaków
masło
śmietana
ew.koperek do posypania

Ziemniaki obieramy wstawiamy do osolonej wody gotujemy ok 20 minut od zagotowania.
Po ugotowaniu,odcedzamy.Dodajemy 2 łyżki masła i łyżkę słodkiej śmietany.Dusimy doprawiamy ew. koperkiem.


Sałatka z jarmużu,żurawiny,pomidorów i słonecznika( doprawiona  sosem musztardowo- miodowym)

Składniki:
-200 gram jarmużu umytego i ugotowanego na parze przez  5 minut
-Masło klarowane ok 3 łyżek
-Garść żurawiny suszonej
-Jeden pomidor malinowy
-Pestki słonecznika(garść)

Sos miodowo- musztardowy;
-2 łyżki miodu (u mnie lipowy)
-3 łyżki musztardy 
-łyżeczka oleju słonecznikowego
Całość mieszamy widelcem w miseczce tuż przed podaniem.Ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą .Ja nie doprawiałam używałam musztardy srepskiej.


Umyty i ugotowany jarmuż na  parze ok 5 minut Nie dłużej. Wrzucam na patelnie z masłem klarowanym.Dorzucam żurawinę i pestki słonecznika .Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
Chwilkę podsmażam ok 1-2 minut.
Całość wykładam na talerz.Polewam sosem i zostawiam na chwilę do przegryzienia smaków.

Jajka zapiekane w awokado

Składniki:
-Dwa awokado
-Trzy małe jajka
-Dwa plastry boczku
-łyżeczka soku z cytryny
-przyprawy: słodka papryka,sól,pieprz
-3 pomidory suszone z zalewy

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Grzanie góra -dół.Awokado kroimy na pół  usuwamy pestki.Wyciągamy trochę miąższu z awokado poszerzając otwór.Doprawiamy owoc sokiem z cytryny.
Rozbijamy jajka wlewamy najpierw białko do awokado potem żółtko.Następnie  doprawiamy przyprawami.W jedno awokado zamiast żółtka wsadziłam pokrojone pomidory suszone.
Przyprawione owoce wsadzamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 200 stopni na 20 minut do ścięcia białka.W tym czasie kroimy boczek i smażymy na patelni.Gotowe awokado posypujemy boczkiem.

Całość podałam z sokiem zmiksowanym z jarmużu,banana,awokado oraz sokiem jabłkowym.
Smacznego!




1 komentarz:

anna.b pisze...

Danie smaczne .Fajne początki będe tu zaglądać

Copyright © 2016 o , Blogger