01:29

Kluski kładzione z okrasą


Kluski kładzione z okrasą





Swojskie jadło rodem z wielkopolski.Tak jadały nasze babki.Proste smaczne i tanie danie
Polecam  wszystkim pyro-jadą. Najlepsze z kiszoną kapustą i maślanką.




Składniki



Ciasto: ● 1 kg ziemniaków
● 2 jajka
● 2-3 szkl. mąki
● sól
Do okraszenia: ● 4 cebule
● 50dag wędzonego boczku

  Przygotowanie 
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąkę

2.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy, wlewamy łyżkę oleju. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta (za każdym razem moczymy łyżkę w zimnej wodzie, żeby ciasto nie przyklejało się) i kładziemy na wrzątek. Mieszamy, aby kluski nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia, następnie odcedzamy

3.
Boczek kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy boczek, mieszamy i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Okraszamy kluski.Wszystko razem podgrzewamy na patelni.Podajemy z kiszoną kapustą i maślanką



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 o , Blogger