Kluski kładzione z okrasą

Swojskie jadło rodem z wielkopolski.Tak jadały nasze babki.Proste smaczne i tanie danie
Polecam wszystkim pyro-jadą. Najlepsze z kiszoną kapustą i maślanką.
Składniki
Ciasto:
● 1 kg ziemniaków
● 2 jajka
● 2-3 szkl. mąki
● sól
Do okraszenia: ● 4 cebule
● 50dag wędzonego boczku
● 2 jajka
● 2-3 szkl. mąki
● sól
Do okraszenia: ● 4 cebule
● 50dag wędzonego boczku
Przygotowanie
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o
małych oczkach. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie,
dosypujemy mąkę
2.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy,
wlewamy łyżkę oleju. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta (za każdym razem
moczymy łyżkę w zimnej wodzie, żeby ciasto nie przyklejało się) i kładziemy na
wrzątek. Mieszamy, aby kluski nie przywarły do dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut
od wypłynięcia, następnie odcedzamy
3.
Boczek kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w
piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy boczek, mieszamy i smażymy, aż
tłuszcz się wytopi. Okraszamy kluski.Wszystko razem podgrzewamy na patelni.Podajemy z kiszoną kapustą i maślanką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz