00:50

Szarlotka tradycyjna -pyszna i prosta !


Szarlotka -Uwielbiam zapach unoszący się podczas pieczenia.Pieczone jabłka,cynamon. 

Wam też kojarzy się z dzieciństwem ?:)


Szarlotka tradycyjna

Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka trzcinowego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
  • 4 jajka
Nadzienie jabłkowe
  • 2 kg jabłek
  • około 12 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 -10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu



Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Ostudzić.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować -przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. . Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część  ciasta. Ciasto z drugiej części pokruszyć na wierzch (kruszonka).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 o , Blogger