Szarlotka -Uwielbiam zapach unoszący się podczas pieczenia.Pieczone jabłka,cynamon.
Wam też kojarzy się z dzieciństwem ?:)
Szarlotka tradycyjna
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka trzcinowego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g zimnego masła roślinnego
(może być masło lub margaryna)
- 4 jajka
Nadzienie jabłkowe
- 2 kg jabłek
- około 12 łyżeczek cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 5 -10 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić
na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko
podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. Ostudzić.
Przesiać mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru,
cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć
do lodówki na godzinę.
Jedną część
ciasta rozwałkować -przełożyć do prostokątnej formy 20 x 30 cm. . Wstawić do
lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4
szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do
170 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą
pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część ciasta. Ciasto z drugiej części pokruszyć na
wierzch (kruszonka).
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo
się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz