Muffiny z Żurawiną
Składniki:
2,5 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 łyżeczka sody oczyszconej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mleka lub wody
½ szkl oleju roślinnego
2 jajka
1 szkl suszonej żurawiny
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,żurawinę suszoną.
Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka.
Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładanie (długie wyrabianie ciasta spowoduje, ze po upieczeniu babeczki będą zbite i pozbawione lekkości).
Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.
W czasie jak muffiny się pieką .My bierzemy się za przygotowanie kremu z serka mascarpone
Krem z serkiem mascarpone
Składniki:
500 g śmietany 36 %
250 g serku mascarpone
100 g masła
4 łyżki cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz